Een veelzijdige, volwaardige sparring partner

 

Betrokkenheid en creativiteit kenmerken het werk van Paul Noordermeer van P& ontwerp. Wie met hem in zee gaat, krijgt te maken met een vakkundige, kritische vormgever die pro-actief meedenkt over producten, processen en concepten. Zijn interesse gaat verder dan alleen zijn eigen aandeel. Hij heeft oprechte belangstelling voor het bedrijf of de organisatie waarvoor hij werkt en denkt graag mee over oplossingen en verbeterpunten. Paul is meer dan een freelance vormgever; hij is een veelzijdige en volwaardige sparring partner op het gebied van communicatie.

 

Teken en handvaardig

Creativiteit zat er al vroeg in bij Paul Noordermeer. Altijd bezig met tekenen en altijd in de weer met tijdschriften. Hij was zo’n jongen die de schoolkrant in elkaar zette en die je gerust kon vragen om een leuk stukje te schrijven voor de clubkrant. En die dat blad vervolgens ook nog eens opmaakte en illustreerde. Later leefde hij zijn creativiteit uit in de publicaties van sport- en jongerenverenigingen. Het duurde wel even voordat hij zich realiseerde dat hij van grafische vormgeving ook zijn beroep kon maken.
Na zijn opleiding tekenen en handvaardigheid aan de Nieuwe Lerarenopleiding werkte Paul als projectsecretaris bij de Dienst Onderwijs & Cultuur van de gemeente Groningen. In die functie deed hij veel kennis op over lokaal bestuur en was hij nauw betrokken bij complexe besluitvormingsprocessen in een grote organisatie. Communicatie maakte deel uit van zijn takenpakket. Hij schreef teksten voor diverse gemeentelijke publicaties en raakte geïnteresseerd in public relations en voorlichting. Door zijn contacten met ontwerpstudio’s en communicatiebureaus werd hij steeds enthousiaster over grafische vormgeving en tijdens zijn studie voor het diploma NGPR-A viel definitief het kwartje: vormgever wilde hij worden. Hij volgde vakcursussen en trad als grafisch ontwerper in dienst bij het Delftse communicatiebureau Impressie. In 2006 startte hij zijn eigen bedrijf: P& ontwerp.

 

Imago

Paul heeft veel ervaring met grootwinkelbedrijven (o.a. Hema en Praxis) en het midden- en kleinbedrijf. Menig startende ondernemer weet hem te vinden voor het maken van een logo of een huisstijl. De brainstormsessies die met dit proces gepaard gaan, helpen ondernemers bij het concretiseren van hun ideeën over imago en uitstraling van hun bedrijf. “Praten over vormgeving werkt vaak als een catalysator. Het brengt een proces op gang dat veel meer oplevert dan alleen een mooi ontwerp.”

 

Cultuur en historie

Cultuur en lokale historie hebben Pauls warme belangstelling. Dit vertaalt zich in ontwerpen voor brochures, folders, flyers, programmaboekjes en panelen. Daarnaast geeft Paul ook adviezen over de ruimtelijke inrichting van exposities. Cultuurhistorische organisaties werken graag met hem samen, mede omdat Paul zich opstelt als een maatschappelijk betrokken cultureel ondernemer.

 

Samenwerking

P& ontwerp werkt samen met diverse vaste tekstschrijvers, websitebouwers, drukkers, fotografen en illustratoren. Door de beschikbaarheid van dit betrouwbare netwerk kan P& ontwerp een opdrachtgever veel werk uit handen nemen en zowel kleine als grote projecten realiseren.